Bloc‎ > ‎Salut‎ > ‎

Una poma no cau lluny de l’arbre. Els pares com a models del seu fill.

20 d’oct. 2014, 6:26 publicada per Montserrat Figueras   [ actualitzat el 27 d’ag. 2016, 2:31 ]


La família és el pilar més important d’un infant, fet que produeix que els pares tinguem la difícil tasca de ser un bon exemple per als nostres fills.  D’aquí la dita: “Una poma no cau lluny de l’arbre”.
A través d’aquest article i en forma de recepta, volem ajudar-vos a iniciar una reflexió respecte al tema. 

Ingredients:
1 peça d’exemple diari i positiu
2  culleradetes de cura
5  gotes de constància
1 tassa d’obligació 
1 manat d’integritat
 
Per començar cal saber que...
...els pares representem el primer escenari de la socialització del nostre fill. És on obtindrà les primeres informacions del món que l’envolta, aprendrà a interactuar i a experimentar a partir d’allò que observi, de les interaccions que estableixi i dels efectes de les seves accions sobre els demés. Així, dins la família, iniciem el procés d’aprenentatge i de socialització.
Som qui som i som com som, degut a la influència directa de les característiques pròpies i individuals de cadascun dels membres de la nostra família. 


PREPARACIÓ

Ser Coherents!
Abans de transmetre una sèrie de valors, els pares ens hem de plantejar que “és més important, si el que fem o el que diem”. S’ha de ser coherent amb les nostres accions i comportaments. 
I tenir en compte que si triem aquest camí, ens implicarà un major esforç per part nostra. 
Els fills imiten la conducta dels pares. És una tasca difícil, però cal aprendre a tenir un comportament i hàbits adequats per poder transmetre’ls.
Ja que tot el que es fa, té impacte positiu o negatiu en ells.

Confia en les possibilitats de millora i sigues constant!
Les típiques respostes: “ho porta al gens”, “és igual que el seu pare o mare”, o “ell/ella és així”, donen lloc a un actitud derrotista, de que res es pot fer. Lluny d’això, es necessari saber que amb constància i bones costums,  els resultats poden arribar a ser magnífics.
A mesura que refines les teves actituds, milloren els seus comportaments. L’exemple causa tal impacte que els fills adquireixen immediatament els canvis i beneficis dels seus pares.

Accepta les pròpies febleses, et fan més fort!
Ser un exemple, no significa que no puguis equivocar-te, no cal ser perfecte ni ser un superheroi,  pel contrari és un bon aprenentatge reconèixer els errors i corregir-los. I si cal, disculpar-se o expressar la decisió de remeiar la falta comesa. D’aquesta manera, se’ls ensenya humilitat i en cap moment es veu perjudicada la nostra autoritat.

Tria els valors, són condiments essencials!
El nen observa la nostra forma de respondre a diferents situacions, com ens comuniquen, que prioritzem, quins valors tenim i quina actitud; així com les conseqüències de tot, així aprenen a respondre a diferents estímuls. Cal afegir sempre a la recepta valors importants com la empatia, la humilitat, l’autoestima, el compromís, la gratitud, l’amistat, l’optimisme, la paciència, l’esforç i la felicitat.
Cal reflexionar si som aversius, agressius, autoritaris o pel contrari si som, simpàtics, respectuosos o amorosos. I sempre, sempre, calen uns condiments, tals com l’actitud positiva, l’afecte i l’alegria. 

Crea un clima especial, tu pots fer-ho!
Respectant els seus drets, necessitats o interessos, sense arribar a permetre que facin tot el que volen. Necessiten l’amor dels pares, però també límits ferms. Cal promoure un clima de confiança, que faciliti la bona comunicació, que promogui valors i proporcioni seguretat, que creï arrels permanents i impressions duradores. És així com s’adapten a l’entorn i a la visió real de la societat a la que pertanyen.
Observat i fes canvis!
Tots els pares tenim una idea preconcebuda de com seran els nostres fills o com ens agradaria que fossin. Sovint exigim, sense donar-nos conte, que es comportin com ho fem nosaltres. Però….Com ens comportem nosaltres? Cal com a pare ser sincer amb un mateix i repassar les accions d’un dia qualsevol. 
Reflexionar si alguna vegada hem dit alguna mentida per no acudir a una cita, si critiquem a un veí, si dissimulen quan t’han cobrat de menys en una botiga, si llencem un paper a terra, si veiem massa la televisió, si dialoguem poc o no compartim les nostres pertinences. Però en canvi, renyem al nostre fill quan ho fa. 


EMPLATAT
No oblidis mai que ets el model que segueixen pels seus gustos, per resoldre problemes i per construir relacions sanes. De tu depèn la influencia positiva que ells puguin rebre.

Recomanacions del Xef:
Per acabar... volem recomanar-vos una pel•lícula: “La educación sentimental” (“I mostri”) de Vittorio Gassman i Ugo Tognazzi. I un vídeo:

Bona Sort!! 


Autor: 
Nucli Psicologia i Logopèdia.