Bloc‎ > ‎Salut‎ > ‎

Trucs per a menjar bé

8 d’ag. 2014, 4:55 publicada per Montserrat Figueras   [ actualitzat el 27 d’ag. 2016, 2:31 ]

Els grans de casa - Núm. 01 - Autora: Maria Leach

Volem que els petits de casa creixin amb salut, per això ens costa tant d’acceptar que a vegades mengin poc: donaríem qualsevol cosa per veure’ls empassar almenys una cullerada més. Et donem alguns consells per minimitzar aquest problema i, sobretot, per afrontar l’hora de dinar amb més tranquil·
litat.  

Tots tenim una imatge idíl•lica al cap: grans i petits al voltant d’una taula compartint un àpat, somrient i xerrant mentre assaboreixen aliments sans i nutritius, però sabem que no sempre és així. Els nens i nenes moltes vegades mengen malament i capgiren aquest panorama, converteixen el dinar en un moment molt estressant i, el menjador, en un autèntic camp de batalla.

Davant d’un nen o una nena que no menja el que probablement costa més és controlar els nervis i no preocupar-se per la seva salut. Per evitar caure en la frustració, si en lloc d’asseure’t al seu costat i suplicar-li tota l’estona que mengi un mos més fas un pas enrere, podràs marcar la diferència. A continuació et donem alguns consells per rebaixar l’ansietat durant els àpats:

Sense pressió. Fes una llista dels menjars preferits dels més petits. A l’hora de dinar, combina aquest aliment que li agrada amb un de nou perquè el provi. En lloc de pressionar-lo, elogia els seus esforços i recorda: un nou aliment ha de ser introduït diverses vegades abans que li comenci a agradar.

Canvia d’escenari. No dinar al menjador de sempre pot estalviar-te més d’una disputa: de forma esporàdica, organitza un pícnic al balcó, un bufet a la sala d’estar o una festa gastronòmica amb els ninots i les joguines com a convidats.  Aportarà diversió i els ajudarà a relaxar-los i a gaudir més del menjar.

Fes-ho divertit. El clàssics trucs de disposar els aliments formant una cara somrient, posar noms enginyosos als plats o explicar contes fantàstics sobre el menjar són de gran ajuda. Una altra bona idea és fer un arc de Sant Martí amb els aliments i aplaudir cada vegada que es mengin una franja de color.

Que també cuinin. Deixa que els nens s’involucrin en la preparació del menjar i que triïn els ingredients vegetals de la pizza o un farcit sa per als tomàquets. Passar una bona estona a la cuina fa que s’acostumin als diferents ingredients: anima’ls a tocar-los, a olorar-los i fins i tot a llepar-los!

Menys xips i begudes. Està clar que, amb gana, els nens mengen millor, de manera que té sentit evitar que prenguin aperitius, que a més solen ser d’origen industrial i poc nutritius. Si tenen gana és més útil avançar l’hora de l’àpat o donar-los opcions saludables per picar entre hores, com ara fruita trossejada, un iogurt o una torrada de pa amb una mica de formatge.

Assaig i error. Per assegurar-te l’èxit en la introducció de nous aliments, també han d’anar provant diferents coccions i presentacions. Per exemple, si no triomfen les rodanxes de pastanaga bullida, prova de donar-los la mateixa pastanaga crua tallada en forma de palets, com si fossin bastonets de pa; o si no poden amb la patata bullida i trossejada, prova de donar-los-la aixafada. En qualsevol cas, assaja sense por diverses formes, textures i colors.