Bloc‎ > ‎Salut‎ > ‎

Prepara els més petits per a la calor

6 de jul. 2015, 7:32 publicada per Montserrat Figueras   [ actualitzat el 27 d’ag. 2016, 2:29 ]
Prepara els més petits per a la calor
Com minimitzar els efectes de la calor en els nens petits


El clima mediterrani, típic de Catalunya, gaudeix d'uns hiverns suaus, en què poden caure les temperatures esporàdicament sota zero, en contrast amb uns estius xafogosos en què es poden enfilar per sobre dels 30 i associades a humitats altes que disparen la sensació fisiològica de calor. En aquestes condicions costa regular la temperatura i sobretot si es tracta d'un cos en formació i creixement: el d'un nen petit. Cal, en aquestes condicions, ajudar-lo a combatre la calor de la millor manera possible.

Amb aquest objectiu ens plantejarem tota una sèrie d'estratègies per a facilitar la termoregulació del seu cos i que aquest no pateixi les conseqüències negatives de l’onada de calor.

Primer de tot caldrà que l'infant estigui sempre molt ben hidratat, directament responent sempre a les seves necessitats d'aigua preguntant-li activament si té set cada cert temps. Per complementar aquesta pràctica, el consum de fruites i verdures, riques en aigua molt fàcil d'assimilar, també ajudarà a hidratar idòniament el seu cos i permetrà una regulació òptima de la temperatura. Cal prescindir de begudes molt riques en sucres o carbonatades, que lluny d'hidratar afegiran dificultat a la captació d'aigua per part de l’organisme i ens donaran problemes a l'hora de poder termoregular correctament l'organisme. En aquest sentit, el consum de tot tipus d'aliments vegetals frescos afavorirà que el nen gaudeixi d'un bon balanç hídric capaç de fer front a la calor amb garanties.

Si ens plantegem una bona passejada i la possibilitat de jugar a l'exterior, ens hem d'allunyar dels migdies i optar pels inicis dels matins i els vespres, durant els quals la temperatura tendeix a ser més suau i la insolació, molt perillosa entre les 12 i les 3 de la tarda, decau considerablement. Si no és així, considerem sempre la utilització d'una gorra amb visera per evitar la insolació del cap i el seu efecte als ulls complementada, si és possible, amb unes bones ulleres de sol amb el filtre UVA A i B regularitzat per la CEE, i la crema solar de màxima protecció per a infants, ja que la seva pell, en creixement continu, resulta molt sensible tant a la insolació com a la calor intensa i pateix molt més agreujadament els efectes negatius dels ultraviolats i la dessecació causada per la sudoració excessiva.

Per valorar d’una manera molt propera a la realitat el nivell de patiment de calor que afecta l'infant, hem de tenir cura d’observar sobretot la temperatura del cap i el clatell, ja que és per aquestes zones per on els nens petits evacuen més calor de manera fisiològica. Si notem que aquestes zones pateixen una irradiació de calor per sobre de l'habitual podem ajudar l'evacuació amb vaporitzadors d’aigua freda o draps ben mullats aplicats a la zona.

En una situació sostinguda de calor intensa, amb queixes contínues per part de l'infant, optem per ajudar a fer evaporar la suor acumulada vestint el nen amb roba de fàcil transpiració i utilitzant ventalls, ventiladors o vaporitzadors per a la zona del cap, molt més sensible als efectes de les altes temperatures. Ens ajudaran les dutxes amb aigua tèbia i el consum de gelats de gel i begudes fredes, que poden ser sucs de fruites i algunes infusions refrescants, com la menta o la marialluïsa lleugerament ensucrades per millorar-ne el gust.
Sempre que en tinguem l'oportunitat, i en especial en aquelles franges horàries més intenses de calor, val la pena optar per fer vida en ambients on l'aire condicionat pugui imposar una temperatura ambiental contínua d'uns 21 graus, idònia per a qualsevol activitat humana i molt lluny dels possibles excessos tèrmics exteriors. Aquest avantatge no exclou que, en previsió d'una passejada pel carrer, es tingui especial cura en la hidratació i la roba còmoda i transpirable de l'infant.

Si considerem aquestes petites recomanacions segur que, tot i patir calor, els nostres infant podran regular fàcilment la seva temperatura amb èxit i minimitzarem les possibles conseqüències d'un dia intens d'estiu.Comments