Bloc‎ > ‎Salut‎ > ‎

Encara que es passi el dia dins l'aigua... el teu fill pot estar deshidratat!

24 de jul. 2015, 3:50 publicada per Montserrat Figueras   [ actualitzat el 27 d’ag. 2016, 2:29 ]
Encara que es passi el dia dins l'aigua... el teu fill pot estar deshidratat! 

Em sento davant del meu portàtil per preparar un article pertinent a la temporada en què ens trobem, entrat juliol amb unes temperatures tremendes. L'aire condicionat del despatx està definitivament i inoportunament off com tota mena d'imprevistos. És aviat mig dia i la paret principal del meu despatx que dóna al carrer és de vidre, un forn. Sort que vaig aconseguir després d'una llarga peregrinació, en concret a set establiments ¡set! Un ventilador que mou una mica l'aire... Sona la meva alarma que m'assenyala cada hora perquè m’alci del seient i canviï uns instants (si és possible) d'activitat, em mogui una mica i begui aigua! No era poc freqüent en mi, abans de fer així, que em passés mitja jornada immobilitzada i sense unes mínimes cures personals ... Això m'ha portat a la ment el tema, molt tractat si penso, però important. Mai està de més! La rellevància de l'educació en hàbits d'hidratació en els nens.

Quin control o garantia tens què el teu fill està correctament hidratat? Quan no estan amb nosaltres, què ens garanteix que mantenen el seu equilibri hídric corporal en bon estat? L'indicador de percepció de set ja mostra un estat de carència que hauríem d'educar als nostres fills a prevenir. Cal portar sempre una ampolla d'aigua a sobre!
Una deshidratació que podríem considerar lleu, però ja significada com a tal, es refereix quan la pèrdua total del líquid corporal arriba al 5% o menys. Atenció a això, és MOLT important!
Una deficiència de tan sols l'1% del pes corporal s'ha relacionat amb una elevació de la temperatura corporal durant l'exercici amb la consegüent disminució del rendiment físic. Es calcula una elevació de la temperatura corporal des dels 0,1 ° C fins als 0,23 ° C a causa d'aquest 1% de pèrdua de pes corporal. El volum de suor que actua com refrigerant disminueix i, com a resultat, la via d'evaporació de pèrdua de calor també és menor. En conseqüència, la deshidratació redueix la temperatura corporal que una persona podria tolerar.

Sobretot, oferir aigua a beure als nens jugant a l'aire lliure (i humitejar amb un vaporitzador), però també els que porten temps en un recinte tancat amb aire condicionat. Que facin servir robes fresques i còmodes, de cotó, de colors clars.

Una deshidratació del 2% del pes corporal no només produeix set i una disminució del rendiment físic sinó que afecta el rendiment intel·lectual (memòria a curt termini, atenció, fatiga, facultats aritmètiques, velocitat psicomotriu, rapidesa de decisions perceptives ...).
Sapigueu que la hidratació afavorirà un millor rendiment en el seu treball. Quan estiguin amb els seus exercicis d'estiu... aigua disponible! Els ajudarà també en la seva comesa, que prou costa amunt se'ls fa assumit que estan de vacances!

La cosa és seriosa, a mesura que augmenta la deshidratació, la simptomatologia es va incrementant fins a arribar al col·lapse i pitjor.
Quins són els símptomes que hem de tenir presents: una deshidratació d'entre el 3% i 5% pot causar boca seca, reducció de l'excreció renal, dificultat de concentració i rendiment cognitiu, formigueig a les extremitats, somnolència, impaciència, nàusees i inestabilitat emocional.
Si us plau pares, atenció als símptomes que podem detectar directament!, davant els aspectes esmentats... consultar al seu pediatre. Si notes que el nen se sent fatigat i apagat, ofereix-li líquids ensucrats. Però si persisteix, porta-ho al metge!

Tinguem en compte que dos terços del pes d'una persona són aigua i aquesta és un element essencial per a la majoria dels processos fisiològics, és a dir, per al bon funcionament de l'organisme.
És per tant fonamental i convenient prestar especial atenció a la ingesta diària d'aigua dels nens, així com educar-los perquè siguin conscients de la necessitat de beure aigua de forma metòdica durant el dia.
La compensació de l'aigua en l'organisme ha de ser proporcional a la despesa que es generi. Per això, és fonamental incrementar el consum quan es practica exercici físic, la temperatura ambient és elevada, es presenta febre o, per exemple, es té diarrea.

La quantitat diària d'aigua recomanada en funció de la seva edat segons nutricionistes experts en alimentació infantil és:
-A partir dels tres mesos de vida, els nadons necessiten beure de 750 a 850 ml d'aigua al dia.
-A partir dels sis mesos, entre 950 i 1.100 ml diaris.
-Als nou mesos entre 1.100 i 1.250 ml. Dia.
-A partir del seu primer aniversari entre 1.150 i 1.300 ml cada dia. Fins als vuit anys els nens han de beure una mitjana d'1,8 litres d'aigua al dia.
-A partir dels 9, aquesta quantitat puja fins als 2,5 litres en els nens i fins als 2,2 litres en les nenes.

Per tant es recomana beure aigua o sucs naturals amb freqüència cada dues hores, encara que no se senti set. No abusar dels líquids que continguin gas ni sucre.
Una bona idea és associar el costum de beure a una altra activitat ... o fer com us comentava que faig jo mateixa, un avís extern que per cert m’acaba de sonar! Ajuda, que bé entra!


Autora: Anna M. Sells, Psicòloga i CoachComments