Bloc‎ > ‎Salut‎ > ‎

Créixer a través d'una pantalla

10 de des. 2014, 7:20 publicada per Montserrat Figueras   [ actualitzat el 27 d’ag. 2016, 2:30 ]
En el nostre entorn ha augmentat considerablement la quantitat de pantalles digitals, fins al punt que, en molts casos, ocupen les estones de lleure dels petits de casa. Són grans usuaris de smart phones i tauletes, i ens sorprèn com utilitzen i coneixen les aplicacions que els hem ensenyat. En realitat, són digitals de naixement, han nascut i creixen en un entorn tecnològic que els permet utilitzar amb facilitat tots aquests dispositius. 

Això no obstant, dubtem: quanta estona poden utilitzar-les i com afecten al seu desenvolupament?  Pel que fa al temps, el sentit comú és el que ens ha de permetre regular les hores d’ús: és important que no impedeixin altres activitats com la lectura, altres jocs, amb altres nens, practicar esports o qualsevol altra activitat col·lectiva.

Pel que fa a les conseqüències de l'ús inadequat, diversos estudis mostren que les males postures, l'excés d’hores o les distàncies de visió massa curtes poden alterar el seu correcte desenvolupament i augmentar el sedentarisme. A nivell visual, una distància d’ús massa curta pot provocar l’aparició de miopies en edat preescolar. La vista dels menors de 2 anys no està totalment desenvolupada i, per tant, a aquesta edat són més susceptibles de patir alteracions durant el creixement. De fet, l’aparició de la miopia en edats tan prematures provoca que la seva evolució sigui més elevada. Si tenim en compte que abans de la introducció d'aquests dispositius a les llars la miopia es començava a detectar entre els 6 i 11 anys, l’etapa en què els nens comencen les tasques de lectura, ens adonem de com realment el seu abús pot afectar-los. 

Estudis recents també alerten dels efectes de la llum blava en el nostre ull. Tots els dispositius electrònics i leds emeten una franja de longitud d’ona blava. Tot i que aquesta llum és un fenomen natural que està present a la llum solar i ens ajuda a mantenir-nos desperts regulant els nostres nivells de serotonina, una sobreexposició pot provocar insomni i estrès visual, així com facilitar l’aparició de cataractes i alteracions retinianes. En aquest sentit, una bona manera de minimitzar el seu efecte són els filtres que es col·loquen a la pantalla, que també es poden incorporar a les ulleres dels infants que n’utilitzen.

Per altra banda, també s'ha de tenir en compte el tipus de dispositiu: és preferible l’ús de tauletes al telèfon mòbil, ja que la mida i la manipulació és més fàcil. Podeu compartir el dispositiu familiar, o escollir tauletes específiques per als infants més resistents, amb aplicacions adaptades i que ofereixin la possibilitat d’establir controls parentals.

Tot i els inconvenients, si se'n fa un bon ús, es pot treure un gran benefici d’aquests dispositius ja que existeix un gran nombre d’aplicacions i pàgines web que ajuden a desenvolupar la discriminació visual, la memòria visual, les relacions espacial-visuals, la constància de forma, la memòria visual seqüencial, la discriminació figura-fons i la coordinació visual-motora. Totes aquestes habilitats són importants en el desenvolupament cognitiu de l’infant.

Finalment, per als qui hi estigueu interessats, us recomanem algunes aplicacions interessants per tal de millorar les habilitats visuals del més petits:

Ear Pair: Joc per entrenar la coordinació visual auditiva associant imatges amb sons. 

School of Perception: Hi trobareu diferents jocs d’entrenament visual: des de memòria visual, constància de forma, direccionalitat, discriminació visual, etc.

Tangram: Joc clàssic d'origen xinès que consta de set peces amb les quals es poden arribar a formar centenars de figures. Ajuda a entrenar la visualització, les relacions espaials, a facilitar la resolució de problemes i a millorar les tècniques de memorització, càlcul mental etc. D’aquesta forma exercitem la part intuïtiva i creativa.

Captain Lazy eye: És una aplicació creada especialment per tractar ambliopies (ull gandul). Es tracta d’un joc que estimula la visió central i perifèrica. Entrena la coordinació ull-mà, la discriminació de la forma en un fons i exercita la musculatura extraocular. 

FindIt HD: Clàssic joc per buscar les diferències. Amb aquest tipus de jocs treballem els moviments oculars (sacàdics), importants en la lectura i la memòria visual, discriminació visual, figura-fons i les relacions espaials a través de dues imatges invertides en mirall. Existeix la versió per a més petits. 

Find it! Nordportmedia: Es tracta d’un joc per detectar la diferència a través del seguiment visual lineal (motricitat ocular fina). D'aquesta manera posem en pràctica la direccionalitat i la velocitat de reacció.

Leer rápido: Està pensada per entrenar les tècniques necessàries que augmenten la velocitat lectora. Posa en pràctica el reconeixement ràpid de números, lletres i paraules, els moviments oculars i incrementa la concentració. També serveix per millorar el nostre camp visual, és a dir, per entrenar la visió excèntrica.

Letter Tracking: És una aplicació pensada per entrenar els moviments oculars, augmentar la velocitat lectora i la comprensió. 

Ejercicios de Simetría para niños: Aquesta aplicació és una pissarra on es presenten diferents dibuixos amb diversos nivells de dificultat que s'han de copiar. 
Entrenem així la percepció de formes, la direccionalitat, el tancament visual i les relacions espaials. 

iMazing: Joc de laberints que entrena la coordinació ull-mà i la direccionalitat. Desenvolupa la resolució de problemes. 


Autora: 
Laia Vinyes, òptic-optometrista