Bloc‎ > ‎Recursos‎ > ‎

Podem mirar la tele?

23 de febr. 2015, 5:40 publicada per Montserrat Figueras   [ actualitzat el 27 d’ag. 2016, 2:33 ]


Amb un ús moderat i responsable, la televisió pot convertir-se en una eina més per a l’aprenentatge i el desenvolupament social de la canalla. Et donem sis consells d’or per aconseguir-ho. 

1. El moment ideal del dia 
Quan els petits arriben a casa de l’escola o del parc, cansats i necessitats d’una mica de calma, és un bon moment per engegar la televisió. I és que els nens, com els adults, també necessiten estones per relaxar-se. En canvi, posar la tele als matins, quan ens hem de preparar per sortir, només farà que distreure l’infant afegint tensió a les presses pròpies del matí. En aquest sentit, tampoc no convé fixar com a costum menjar davant de la tele. Reserva-ho per a ocasions especials (per exemple, els divendres al vespre: DVD i pizza!) i aprofita els moments a taula per xerrar amb la canalla i preguntar-los què han fet durant el dia.

2. Si ningú la mira, apaga-la
L’hàbit de tenir sempre engegada la televisió no beneficia la canalla. Tenir un soroll de fons constant a la sala és una distracció innecessària que pot fer que el nen es concentri menys en altres tasques, com jugar, dibuixar, llegir... Encén-la només quan hi hagi algun espai o programa concret que es vulgui mirar activament i apaga-la la resta del temps. Comprovaràs com, a poc a poc, el teu fill o filla tendirà a ignorar la televisió com a entreteniment. De fet, si s’espatllés, et sorprendria com de ràpid s’acostuma a viure sense aquest aparell. Toca el comandament a distància menys sovint i veuràs com el nen troba ben ràpid altres maneres d’ocupar el seu temps.

3. Mirar-la tots junts
Una de les fórmules més senzilles per fomentar un consum de televisió més sa és que els pares la mirin amb els fills, de manera que puguin anar comentant les imatges i parlar del programa un cop ha acabat. El diàleg fa que la televisió es torni una activitat més social i, per tant, més educativa. Evidentment, no sempre és possible fer-ho, però cal intentar-ho de tant en tant. Al teu fill li agradarà que t’interessis pel programa o la pel•lícula que mira i gaudirà sentint les teves opinions al respecte.

4. Recolzar-la amb llibres i recerques a Internet 
Una bona forma d’utilitzar els programes televisius i les pel•lícules amb objectius educatius és llegir al voltant d’un tema que hi hagi sortit representat. Qualsevol film de dibuixos pot tenir temes de fons interessants, com el món animal, l’època medieval, altres cultures, etc., que es poden investigar a través de la xarxa o dels llibres i convertir-se en autèntiques lliçons de ciències naturals, història o geografia entre d’altres. També hi ha moltes sèries i pel•lícules que tenen una versió literària (com va passar amb el fenomen Harry Potter) i que poden significar un bon estímul per llegir més. 

5. Que sigui educativa i entretinguda
No hi ha res de dolent en mirar una mica la tele només per diversió. Gaudir d’una bona rialla amb una sèrie o posar un DVD un dissabte plujós són grans plaers que no podem negar als més petits. Tampoc cal obsessionar-se escollint només programes amb un clar missatge educatiu. En realitat, qualsevol tema té un rerefons educacional si promou una conversa o desperta la imaginació del nen.

6. Redescobrir els clàssics
Tot i que els nens d’avui dia han nascut en l’era tecnològica i estan acostumats als efectes especials més sofisticats, hi ha grans films clàssics que els poden entusiasmar i fer-los passar una bona estona. Per què no variar una mica de l’audiovisual modern i introduir al teu fill o filla en les pel•lícules de la teva infantesa? Somriures i llàgrimes, Mary Poppins, E.T. i molts altres títols presenten bons arguments, cançons enganxoses i personatges memorables. Serà sens dubte una gran ocasió per veure la televisió amb els petits de la casa i divertir-se tots plegats.


Autora: Maria Leach

Comments