Bloc‎ > ‎Recursos‎ > ‎

Petits més organitzats

21 d’ag. 2014, 7:04 publicada per Montserrat Figueras   [ actualitzat el 27 d’ag. 2016, 2:34 ]

Els grans de casa - Núm. 00 - Autora: Maria Leach

“Recull l’habitació, si us plau!”, sol ser una de les pregàries més pronunciades pels pares. Malauradament, poques vegades tenen l’efecte. Et proposem 7 trucs molt senzills per acabar amb el desordre als dormitoris infantils.

A la seva alçada.  Ajupir-se i posar-se al nivell ocular de l’infant és una de les primeres mesures a prendre si volem que el nostre fill o filla aprengui a endreçar. Fes una ullada al seu espai inspeccionant el mobiliari i les seves possessions. Potser el que veus et sorprèn! A vegades, els mobles i el sistemes d’organització dels adults no cobreixen les necessitats dels petits: calaixos massa grans, portes d’armaris que costen d’obrir i els penja-robes fora del seu abast. A més a més, les capses per guardar joguines acaben sent un poti-poti embrollat de tot tipus de peces i trastos. Per organitzar una habitació infantil, cal buscar solucions a la seva mida: armaris sense portes, penja-robes baixets i baguls arran de terra són bones idees.

Implica’l en el procés. Serveix de poc enfadar-se perquè hi ha desordre. Resulta més efectiu ensenyar-los habilitats organitzatives i transformar el problema en una activitat d’aprenentatge. Converteix-te en el seu coach i supervisa tot el procés: què funciona i què no, què és important per a ell, què li desagrada... Forma-hi equip i dissenya un sistema per endreçar que s’adapti a la seva edat i a les seves possibilitats. D’aquesta manera, s’hi sentirà implicat, entendrà millor la lògica de l’ordre i serà capaç de mantenir-lo en el temps.

Guarda i simplifica. Les habitacions infantils solen ser petites, sovint compartides amb germans i amb escassa capacitat d’emmagatzematge. És molt complicat respectar un ordre si l’armari i els calaixos estan sempre plens i les joguines es propaguen per tota l’habitació. Comença per crear espai a l’armari deixant-hi només la roba de temporada i traient tota la que no es fa servir habitualment. Quant a les joguines, selecciona’n unes quantes i guarda-les a part en una altra habitació durant un temps. Un dia de pluja, aprofita per treure-les i substituir-les per d’altres. Així, s’obté més espai i els jocs recuperen el seu atractiu.

Sota control. Per organitzar les joguines infantils els prestatges oberts i certes capses no són gaire còmodes. Busca un recipient adequat per a cada tipus de joguina. Les capses de plàstic mitjanes poden contenir els joguets de menor dimensió; els contenidors grans amb tapa van molt bé per als jocs de construcció, cotxes, camions… i les cubetes de cartró grans són ideals per als ninos de peluix. També resulta útil fer-se amb arxivadors especials per a revistes, còmics, CD’s i jocs d’ordinador.

D’avall cap amunt. És important tenir en compte l’alçada de l’infant organitzant l’habitació començant per terra. Les joguines que més s’utilitzen haurien d’estar en els prestatges i els calaixos més baixos. Els nivells més alts poden contenir les pertinences d’ús més ocasional.

Cada cosa pel seu nom i al seu lloc. Crea etiquetes amb gràfics simples per als més petits. Les fotos de mitjons, nines o peces de Lego poden enganxar-se a les capses d’emmagatzematge, als calaixos o a diferents punts de la prestatgeria. Així, serviran de recordatori per saber on va cada cosa. Si l’infant ja comença a llegir, pots utilitzar etiquetes amb paraules simples impreses amb lletres grans. Trobar el lloc on es guarda cada joguina o peça de roba pot convertir la tasca de recollir en un joc molt divertit!

Alia’t amb la rutina. Definir en quin moment s’ha de recollir l’habitació és millor que anar tot el dia darrere del nen demanant-li que posi ordre. Pot anar bé, per exemple, establir una rutina al matí i a la nit–abans d’esmorzar i abans de sopar– per ocupar-se de la neteja del dormitori. Al matí, les tasques poden ser fer-se el llit i guardar la roba. A la nit, posar-se el pijama i endreçar les joguines.