Bloc‎ > ‎Lleure‎ > ‎

Què és el joc?

20 d’oct. 2014, 7:20 publicada per Montserrat Figueras   [ actualitzat el 27 d’ag. 2016, 2:07 ]
El joc és un comportament lúdic que va lligat a un component afectiu i emocional, unit a un desenvolupament cognitiu, motriu i social.  
El joc és l’activitat més important del nen, ja que li permet desenvolupar el seu pensament, satisfer les seves necessitats, elaborar experiències traumàtiques, descarregar les seves tensions, explorar, descobrir, crear...és a dir, ampliar els seus horitzons 
En l’etapa del nen d’1 a 5 anys, comença el pensament màgic, els jocs arcaics, els jocs d’oposició a l’adult, comença a experimentar amb les coses de fora i a establir més relació amb les persones, experimentar el límit, les referències, joc simbòlic...
Per la qual cosa, parlar del joc i l’evolució de l’infant és el mateix.

PER QUÈ ÉS TANT IMPORTANT QUE EL NEN JUGUI?
  • Augmentem la capacitat del contacte
  • Ajudem a alliberar els seus sentiments i pensaments
  • Ajudem a reduir l’estrès, per tant, es podrà relaxar i concentrar millor
  • Augmentem la comunicació afectiva entre vosaltres (pares/fills)

QUINES CLASSES DE JOC ES PODEN FER?

Jocs de respiració
Són jocs per a aprendre a respirar correctament i així poder relaxar millor el cos, la ment i les emocions.

Jocs per a treure l’agressivitat
La societat ens porta a controlar i a reprimir les nostres emocions i el nen les exterioritza amb la persona que més confiança té...la mama (normalment), per tant, li hem de fer prendre consciència d’elles i fer-li exterioritzar amb objectes tous i en llocs que pugui fer-ho sense fer-se mal a ell mateix i sense fer mal a qui tingui a prop.

Jocs de moviment
El nen és totalment actiu en aquest tipus de joc, per tant, es deixa veure tal i com és. Es treballa el seu desplaçament, les facultats motrius, la relació amb l’adult i/o els germans.

Jocs de relaxació
Els jocs de relaxació són jocs que ajuden a alliberar les tensions del cos, arribant a un estat de desinhibició, diversió i benestar en general.

Jocs de contacte
Aquests jocs ajuden a aprendre a donar i a rebre, a estar atents, a relaxar a sentir-nos importants a connectar amb l’afecte i la tendresa que tant necessitem sobretot pel creixement dels nens.

Jocs simbòlic
Els jocs simbòlics, són aquells que els nen imiten el què fan els adults, comencen a observar i a repetir tot allò que nosaltres fem.

Jocs de falda
Aquests jocs són idonis per a qualsevol moment que els nens demanis braços o contacte, també per quan és hora d’anar a dormir, per a bressolar, per a gaudir, per a cantar...els hi dóna confiança amb l’adult, amb ells mateixos, per tant dóna seguretat, equilibri, augmentar l’escolta, l’espera...


Autor: 
Sac d'Il·lusions